8 timers arbejdsdag 100 år

100 årsdagen for 8 timers arbejdsdag

Kom med til optog og fest på Arbejdermuseet 4. maj 2019, hvor vi fejrer 100 årsdagen for en af arbejderbevægelsens største sejre; vedtagelsen af 8-timers arbejdsdagen! 

For 100 år siden, i maj 1919, blev 8-timers arbejdsdag en realitet ved overenskomstaftale. Men vejen til denne sejr havde været lang og sej. Allerede 30 år tidligere havde den internationale arbejderbevægelse besluttet at kæmpe fælles for, at der kom balance imellem arbejdstid og fritid under parolen 8 timers, 8 timers frihed, 8 timers hvile. 

Det var byggefagene med murerne i spidsen, der blev det afgørende lod på vægtskålen. De nedlagde arbejdet kl. 12 hver lørdag og blev siden lockoutet gennem flere måneder af Dansk Arbejdsgiverforening, da de ikke ville acceptere en aftale om 8,5 timers arbejdsdag. Men Byggefagene gav sig ikke. Deres kamp betød at størstedelen af alle arbejdere fra 1. januar 1920 fik 8-timersdagen. 

Kampen om tiden er fortsat gennem de sidste 100 år og den ugentlige arbejdstid er blevet kortere. Engang forestillede økonomer sig, at vi, i vores tid, kun ville arbejde 15 timer om ugen pga. de teknologiske fremskridt.  Hvor skal vi hen i fremtiden? Kampen om tiden - og for en fornuftig balance mellem arbejde og fritid er stadig aktuel og værd at markere!

- Kl. 11: Dagen starter i Murergade ved Murersvendenes Stiftelse. Tag jeres fane med, og har du børn, kan de lave deres egen i vores faneworkshop.

- Kl. 12: Vi går i samlet flok til Arbejdermuseet med faner, folk og det legendariske orkester Røde Horn.

- Kl. 13 -16: Vi fortsætter fejringen i den smukke festsal på Arbejdermuseet, Rømersgade 22, med taler, musik, mad og udstillingsåbning fra kl. 13 - 16.

Dagens festtalere er Claus Olsen fra 3F BJMF, John Jacobsen, formand for Byggefagenes Samvirke og Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation. Udstillingen ”Kampen om tiden”, der fortæller om vejen til 8-timersdagen, er åben, og murerbandet ”Sjakket” spiller festsalen op med gamle klassikere og nye hits. For små og store er der byggeworkshop med miniteglsten i salen. Drikkevarer er gratis og god frokost kan købes for en billig mønt.

Dagen er arrangeret af 3F BJMF, LO Hovedstaden, Byggefagenes Samvirke og Arbejdermuseet med støtte fra Nordea-fonden.

Deltag også gerne i begivenheden på Facebook - så får du løbende opdatering om dagen.

Du finder begivenheden her